Svenska standup komiker – en blomstrande scen

13 juni 2023 Maja Bergman Lindberg
Svenska standup komiker

editorial

Standupkomik har verkligen tagit fart i Sverige under de senaste åren. En komisk scen som tidigare inte var speciellt utvecklad har nu blivit en av de mest populära formerna av underhållning i landet. Svenska standupkomiker har varit med och utvecklat scenen till vad den är idag, och det finns många talanger att upptäcka.

Svenska standupkomiker från början

Sverige hade ingen dedikerad standupscen förrän i början av 2000-talet, först då började ett antal svenska komiker ta steget och prova på den amerikanska scenen. En av dessa tidiga standupkomiker var Magnus Betnér, som idag är en av de mest populära och etablerade svenska standupkomikerna. Magnus Betnér var en av de första svenska komikerna som spelade på engelska och lade grunden för en blomstrande scen.

Andra svenska komiker som gjorde succé på de tidiga standupscenerna var Raw Comedy Club-grundarna Babben Larsson, Thomas Järvheden, och Magnusson och Mårten Andersson. De lyckades dra stora publikmängder till sina shower på Rigoletto i Stockholm, vilket enligt många startade standupscenen i Sverige.

Svenska standup komiker

Nya svenska talanger inom standup

Sedan standupscenen tog fart, har det dykt upp en rad nya svenska talanger som har tagit över scenen och markerat sin plats. Ett exempel är Liv Mjönes, som gjort succé på standupscenen med sin frispråkiga humor och sarkastiska ton.

En annan talang som väckt uppmärksamhet på senare tid är Jesper Rönndahl. Jesper har tidigare varit programledare för SVT:s program ”Minusgrader” och ”Vetenskapens värld”, men har nu vänt blicken mot standup. Han har snabbt etablerat sig som en av de mest spännande nya komikerna på den svenska scenen.

En tredje komiker som verkligen stuckit ut de senaste åren är Özz Nûjen. Nûjen är en av Sveriges mest folkkära kulturpersonligheter, med rötter i Irak. Han är känd för att ta upp känsliga ämnen på ett humoristiskt sätt, utan att tappa respekten för de ämnen som han tar upp.

Standupscenen idag

Standupscenen i Sverige har varit i ständig utveckling de senaste åren. Det har dykt upp fler scener, fler talanger och fler publikmängder. Dessutom har genren blivit allt bredare. Utöver de mer traditionella scenarierna, såsom Rigoletto och Raw Comedy Club, finns det nu även många andra klubbar, barer och restauranger som arrangerar standupshower.

Det finns flera etablerade svenska standupkomiker som har satt sin prägel på genren. Och med ständigt nya talanger som dyker upp på scenen, kommer standupscenen i Sverige att fortsätta att blomstra.

Slutsatsen är att svenska standupkomiker är en av de mest spännande och dynamiska grupperna inom den svenska underhållningsscenen idag. Genren fortsätter att utvecklas och nya talanger dyker upp hela tiden. Det är verkligen en tid att se fram emot för alla älskare av standupkomik.

Fler nyheter

16 januari 2024

Fakta om snö

14 januari 2024

Fakta om Saturnus